Життя без комплексів

Опубліковано admin на

У кожної людини є певні речі, через які вона відчуває себе зніяковіло чи навіть боїться їх. В одних ситуаціях ми відчуваємо себе як риба у воді, а в інших як птах без крил або зовсім не у своїй тарілці. Як звільнитися від того, що сковує нас і не дає вільно дихати і жити? Як позбутися комлексів, які псують наше життя? 

Якщо розглянути значення даного поняття, то можна вияснити, що комплекс – це група психічних факторів, які людина підсвідомо асоціює з конкретною темою, і які впливають на установку та поведінку людини. Витіснені у підсвідомість душевні конфлікти, почуття і страхи, що проявляють у невротичній поведінці. 

Комплекси – це набір негативних уявлень про себе, про свої здібності та особливості, які заважають реалізувати свої потреби. Комплекс, найчастіше, це відображення внутрішнього світу людини, це суб’єктивне уявлення, підкріплене якоюсь соціальною бажаністю.

Розрізняють декілька видів комплексів:

  1. Фізичні – пов’язані з якимись особливостями зовнішності – голосом, вагою, ростом, розміром деяких частин тіла. Часто виникають під тиском соціуму або середовища спілкування. Стоїш останнім на фізкультурі через низький зріст, чи не можеш скинути зайву вагу, ніяк не можеш позбутися висипань на шкірі – усе це може перерости у комплекси.
  2. Вікові – стурбованість проблемами, пов’язаними з віком – зморшки, хвороби, зовнішній вигляд, здібності. Тісно пов’язані з фізичними комплексами і психологічними – занадто молодо виглядаю, занадто старий/стара для чогось, недосвідчена, ненадійна. Виникають через неприйняття свого віку, невирішених вчасно особистісних криз.
  3. Психологічні – пов’язані з психологічними особливостями людини. Комплекс провини, комплекс героя, комплекс відмінника, комплекс неповноцінності і комплекс влади – у всіх них є один корінь – людина не любить себе, залежний від чужої думки. 
  4. Соціальні – пов’язані з місцем в суспільстві, освітою, успішністю, забезпеченістю. Часто обмежують людину, тому що вона приписує себе до якоїсь дискримінантної або пригнобленої групи, когось ставить вище, когось нижче – “ось ми бідні, а вони багаті”, “вони депутати, їм все можна, а я не можу “,” вони інтелігенти, а я з села “,” я керую автомобілем класу “люкс” і не можу дозволити собі проїхатися в метро “.

Звідки беруться комплекси? В основній своїй масі – з дитинства. Найпоширеніші комплекси – з виховання та середовища, в якій росте дитина. Якщо від дитини вимагають постійних досягнень, то так формується комплекс відмінника. Якщо в сім’ї несприятлива атмосфера (наприклад, один з батьків або обидва залежні від алкоголю), то у дитини формується комплекс героя або рятувальника. Якщо дитину постійно критикують і карають – так формується комплекс неповноцінності.

5 порад, які допоможуть боротися із комплексами:

  1. Усвідомлення

Якщо людина не знає, що із нею відбувається, то вона не може зрозуміти, як із цим боротися. Саме тому потрібно сісти наодинці із собою, подумати про те, що Вас хвилює і розібратися у тому, комплекс це чи ні. Якщо Ви зможете зізнатися собі, що у Вас є якийсь комплекс, то боротися із ним буде набагато легше.

  1. Перетворіть мінуси комплексу в плюси

«Потрібно перетворити якусь руйнівну дію у те, що дасть людині поштовх саморозвиватися».

Кожен недолік у собі перетворіть на стартову полосу для реалізації своїх мрій. Не подобається зовнішність – працюйте, щоб стати кращими, не подобається поведінка – більше спілкуйтеся із людьми, турбують серйозні психологічні проблеми – зверніться до психолога. Не сидіть на місці.

  1. Вірте у те, що Ви можете впоратися

Знайдіть людей, які повірять у Вас, будуть підтримувати Вас та допомагати пройти цей складний шлях.

Коли Джош Макдауел був школярем, то вчителька била його по руках за те, що він дуже погано писав, а учні булили його за те, що він заїкався. Але Джош не здався і не повірив їм, що він невдаха, він повірив Богу, що у Нього є щасливе майбутнє для Джоша. Так і сталося. Згодом він став одним із кращих ораторів США і увійшов топ 10-ку кращих авторів. 

Один школяр біг спринт і уже наприкінці дистанції у нього рветься гудзик і його штани почали спадати і він тримав їх рукою. Усі глядачі сміялися з його білизни в горошок. Але він не здався, а добіг до фінішу і виграв. Вірте у перемогу над собою до останнього!

  1. Змініть свою поведінку

Один художник зробив експеримент. Він малював портрет по словам жінки, як вона описує себе. Він її не бачив, а тільки розпитував у неї про її риси обличчя. А потім намалював ще один її портрет, але уже по словам її друзів, як вони її бачать. Вони розповідали, яка вона гарна і унікальна, і в результаті другий портрет вийшов набагато кращим ніж перший. Жіночі комплекси і низька самооцінка спотворюють сприйняття себе справжньої. Можна бути вродливою, але через такі комплекти вважати себе жахливою.

  1. Зверніться до спеціаліста, пастора душеопікуна

Таким спеціалістом виявилася мати одного хлопчика, якого звали Джон. Він навчався у молодшій школі, але ще не вмів читати, хоч усі його ровесники давно уже читали. Викладачі дали йому записку і сказали передати його мамі. Він приніс мамі і запитав у неї, що там написано. Коли мама прочитала, вона сіла на ліжко і ледь стримувала свої сльози. Вона сказала йому, що там написано, що він надто розумний для цієї школи і у них немає викладачів такого рівня, і у нього тепер буде домашнє навчання з найкращими викладачами. Джон виріс і став доктором наук і отримав нобелівську премію, а після смерті матері він знайшов у її тумбочці ту записку, де були такі слова: “Ваш хлопчик розумово відсталий і він не може більше навчатися у школі зі здоровими дітьми”.

Коли людина психологічно здорова, у неї будуть комплекси. Навіть у найуспішніших людей є комплекси, невдоволення собою, свої страхи, сумніви, розчарування. І вони не дивляться на це, як на комплекси. Вони дивляться на це, як на можливість для свого зростання і розуміння своєї особистості.

За всю історію російського телебачення найбільше переглядів набрав фільм Острів. Він був знятий про людину, яка зрадила свого друга, а потім каялася все життя в монастирі і не могла простити сама собі. Люди, зазвичай, не люблять священників, але ця історія сподобалася всім, тому що вона близька усім. 

Знайдіть пастора, який буде поруч із вами, коли вам буде важко боротися з собою, який підкладе плече і допоможе пройти шлях звільнення від комплексів.

Категорії: Статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *